Wat Nelson Mandela mij leerde over bescheidenheid

‘Onze diepste angst

Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv

is niet dat we onmachtig zouden zijn
Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht
Niet de duisternis, maar het Licht in onsMet Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv
is wat we het meeste vrezen.’

Tijdens de periode dat ik in Australië woonde, heb ik Nelson Mandela ontmoet. Voor degenen die dit nog niet weten: Ik heb 5 jaar in Australië gewoond en daar mijn opleiding Transactionele Analyse (TA) gevolgd.
In die periode ontving Nelson Mandela het eredoctoraat aan de Canberra University. Wij, mijn man en ik, kregen de uitnodiging om de ceremonie rondom dat eredoctoraat bij te wonen.

Energie

De zaal zat vol. Ik zal nooit vergeten wat er gebeurde met die grote groep mensen toen Nelson Mandela binnenkwam en zijn toespraak hield. Er ging een energie door de zaal die bol stond van bewogenheid en geraaktheid. Zijn woorden raakten mij persoonlijk, alsof hij ze voor mij geschreven had. Als geen ander wist hij een verbinding te maken en mij aan te moedigen om mijn dromen waar te maken. Achteraf sprak ik daar met andere aanwezigen over. Zij hadden dezelfde ervaring.

Onderstaand gedeelte uit zijn Inaugural speech*, die hij hield toen hij in 1994 president van Zuid-Afrika werd, ging hier ook over en is wellicht voor iedereen bekend. Het gaat over de angst

Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv

, die we als mensen hebben om te groeien en te stralen.

‘We vragen onszelf af
‘Wie ben ik wel om mezelf briljant, schitterend,
begaafd of geweldig te achten?’
Maar waarom zou je dat niet zijn?
Je bent een kind van God!
Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden.
Er wordt geen licht verspreid als de mensen om je heen
hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.’

Bescheidenheid in je opvoeding
Herkenbaar, vind je niet? Vaak zijn we opgevoed met het idee: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!’ Daardoor voel jij je geblokkeerd en probeer je jezelf klein te houden om niet te veel op te vallen. Bescheidenheid helpt daarbij. Het is natuurlijk ook veel makkelijker om in een hoekje te gaan zitten en te zeggen dat je iets niet kunt, dan het lef te hebben om het eerst eens te proberen. Maar doe je jezelf daar niet tekort mee? Je blijft daarmee bang om jezelf te zijn, om te stralen.

Topshop Strandaccessoire Black Topshop Topshop Strandaccessoire Black Strandaccessoire 34j5ARL

Hoe gaat TA daarmee om?

In de filosofie van TA staat centraal dat iedereen, ook diegene die jou om hulp vraagt, altijd expert blijft in zijn eigen leven. Een TA-hulpverlener moet er dus altijd voor oppassen om antwoorden zelf te gaan invullen voor degene die om hulp vraagt. Hij heeft alleen de taak om de juiste vragen te stellen, zodat de cliënt inzicht krijgt in zijn eigen denkpatroon en wat daarmee aan de hand zou kunnen zijn.

Blokkade van vroeger
Laten we daar eens iets dieper op ingaan. TA gaat ervan uit dat iedereen geboren is met een heel groot potentieel. Jij dus ook. Als kind heb je jezelf waarschijnlijk aangepast aan wat je ouders van je verwachtten. Dat is heel natuurlijk en een nuttig overlevingsmechanisme. Als jij thuis je mond moest houden, omdat je ouders jouw mening niet wilden horen, en je deed dat braaf, dan hield je de situatie voor jezelf leefbaar.

Jouw bescheidenheid was vroeger dus nuttig, maar inmiddels ben je volwassen en helpt zo’n overlevingsmechanisme je niet altijd meer. Sterker nog, het werkt je soms alleen maar tegen. Je voelt je geblokkeerd in je communicatie, omdat je bijvoorbeeld vroeger nooit jouw mening hebt leren verdedigen! Dat is heel begrijpelijk en het helpt je niet jezelf erom te veroordelen. Je zit er jezelf wél mee in de weg. En dat is zo jammer!

Wil je ervan af?

Dames Mocassinsamp; Zwart Normaal La Strada Loafers bgvmf76IyY

TA helpt jou om deze patronen bij jezelf te leren herkennen en te beslissen welke mechanismen voor jou nuttig zijn en welke je eigenlijk wilt veranderen. TA spreekt jou aan op je kracht en potentieelBomberjacks Leopard Print Flock Boohoo Black Man qVMUSzp en helpt jou om dit verder te ontwikkelen. Juist bij problemen in de communicatie is het belangrijk dat je leert om in een groep jezelf goed te kunnen uitdrukken en te kunnen communiceren. Daarvoor bied ik twee keer per maand een persoonlijke ontwikkelingsgroep. Kijk op http://www.lindahoeben.be/therapie-en-coaching/ als je hierover meer wilt weten.

Terug naar Nelson Mandela
In de inleiding vertelde ik dat ik Nelson Mandela persoonlijk heb mogen ontmoeten. Dit gebeurde na de ceremonie. We hebben elkaar de hand gedrukt en er volgde een korte kennismaking. Al voordat ik naar Australië vertrok was hij voor mij een bron van inspiratie en ik voel me dankbaar en ontroerd dat ik hem persoonlijk, in levenden lijve, heb mogen ontmoeten. Zijn woorden hebben een blijvende indruk op mij achtergelaten. Ik hoop van harte dat ze jou ook raken:

‘We zijn bestemd om te stralen,
zoals kinderen dat doen.
We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is,
te openbaren.
Die glorie is niet slechts in enkelen,
maar in ieder mens aanwezig.
En als we ons licht laten schijnen,
Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv schept dat voor de ander
de mogelijkheid hetzelfde te doen.

Trui Structured O'polo Neck Marc Crew Rose E29WDHI

Als we van onze diepste angst bevrijd zijn,
zal alleen al onze nabijheid
anderen bevrijden.’

*Nelson Mandela gebruikte voor zijn inaugural speech de woorden van Marianne Williamson, uit ‘Course of Miracles.’

Wil je, samen met TA collega’s ervaren wat TA voor je kan doen? Wil je zien of ervaren hoe ik als TA coach/therapeut werk? Wil je dit in een groep collega’s bespreken en zo het TA-coach/therapie vak leren? schrijf je dan in voor de TA ervaringsgroep? Je bent welkom!

 

Ja, ik wil samen met collega’s het vak leren

Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv

Schrijf je in om inspiratie over TA te ontvangen en ontvang gratis het werkboek voor coaches

 

 Sudan Object Bag Crossover Ivy Objida Schoudertas Brown XiOPkZuT


 

Vul onderstaande gegevens in om het gratis werkboek te ontvangen

  • Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv
    • Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv

 

Skinny Tommy Fit Staten Jeans High Rise Stretch Black EH9WYI2D
Slim Ben Overhemd Sherman Zakelijk Sky Fit 8wOn0kP Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv
Trui Blue Lissiah Baker Dark Ted OPXn08wNk

Meld je aan voor mijn TA inspiratie en download gratis het werkboek voor coaches

Vul hieronder je voornaam en e-mailadres in en ik stuur je direct het gratis werkboek voor coaches. Ook stuur ik je regelmatig leuke tips.

 

Met Hak Sandalen Van Tozzi Blauwe Marco Blauw m0NywO8nv


Ik ga akkoord met het regelmatig sturen van TA inspiratie.
Ik ga akkoord met het privacybeleid Lees hier ons privacybeleid
shirt Print T Desigual Red Craft 8wN0mn

You have Successfully Subscribed!

Reebok Big Hoodie Classic Black Logo Y76gfvby

Sign in for TA inspiration and download the free workbook for coaches

If you provide your email address, I’ll send you the Workbook for Coaches without any obligation. I’ll also regularly send you some great tips.

 

I agree with regularly sending TA inspiration.
I agree with the privacy policy. Read our Privacy Policy here.

You have Successfully Subscribed!

Sneakers Unisex Lage Wit Taylor normaal Groot Chuck Converse wX0Onk8P